Print this page

Ζerowaste

Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή

Το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή - Κερδίζω όσο Διαχωρίζω» basεφαρμόζεται στα Πηγαδάκια Βούλας και έχει ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος στο Δίλοφο Βάρης. Το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή Κερδίζω όσο Διαχωρίζω» ενσωματώνει τα αποτελέσματα του διαβαλκανικού διακρατικού έργου Benefit As you Save - BAS. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• χωριστή συλλογή πόρτα–πόρτα τριών (3) ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί -πλαστικό/μέταλλο/τετραπάκ - πλαστικές φιάλες-PET) σε σακούλες με «έξυπνα» αυτοκόλλητα για την ταυτοποίηση του κάθε νοικοκυριού
• χωριστή συλλογή πόρτα–πόρτα υπολειμμάτων τροφών σε καφέ κάδο αποκλειστικής χρήσης για την κάθε κατοικία
• χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών
• χωριστή συλλογή των πρασίνων (απορριμμάτων κήπου)

Πώς κάνω τη διαλογή;

Πώς κερδίζω όσο διαχωρίζω;

1. Προμηθεύομαι από τον Δήμο δωρεάν αυτοκόλλητα με QR codes σε τρία (3) χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο).
2. Ενεργοποιώ τον 12ψήφιο μοναδικό κωδικό των αυτοκόλλητων, κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα www.3v-bas.gr.
3. Προμηθεύομαι από την αγορά πλαστικές σακούλες των 60lt και τοποθετώ τα χρωματιστά αυτοκόλλητα στις σακούλες, ανάλογα με την κατηγορία του υλικού.
4. Ο Δήμος κατά τη συλλογή των πλαστικών σακουλών, διαβάζει ψηφιακά τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα για να καταμετρηθεί η συλλογή και να πιστωθεί η ποσότητα σε κάθε νοικοκυριό.

Η διάθεση αυτοκόλλητων γίνεται κάθε Δευτέρα (17:00-20:00)
και Τετάρτη (10:00-14:00) στο πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης (Αφροδίτης 2).

Τι κερδίζω;

Για κάθε σακούλα που καταχωρείται ψηφιακά, ο Δήμος δημιουργεί ένα πιστωτικό «κουμπαρά» για τους συμμετέχοντες. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να επιβραβεύει τους συμμετέχοντες με χαμηλότερες χρεώσεις δημοτικών τελών ή/και με την παροχή προσφορών σε προϊόντα & υπηρεσίες. Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή σας στην πλατφόρμα επιβράβευσης, πατήστε εδώ.

Ποιο είναι το πρόγραμμα συλλογής;

Καφέ κάδος: ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΕΜΠΤΗ
Σακούλες με ‘έξυπνα αυτοκόλλητα’: ΤΕΤΑΡΤΗ

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα;
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή μπορείτε να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Έντυπο του προγράμματος, να καλέσετε στα τηλέφωνα 213-2020148 & 2132020002 ή να επικοινωνήσετε μέσω email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή pdf.

Φόρμα ΔσΠ – Δίλοφο

Φόρμα συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή

Πλατφόρμα επιβράβευσης

Η επιβράβευση των δημοτών που κάνουν τη Διαλογή στην Πηγή αποτελεί προτεραιότητά του Δήμου.bas
 Ειδικότερα, για κάθε σακούλα με τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα που καταχωρείται ψηφιακά, ο Δήμος δημιουργεί ένα πιστωτικό «κουμπαρά» για τους συμμετέχοντες. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να επιβραβεύει τους συμμετέχοντες με χαμηλότερες χρεώσεις δημοτικών τελών ή/και με την παροχή προσφορών σε προϊόντα υπηρεσίες.Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε στο πλαίσιο του διαβαλκανικού διακρατικού έργου Benefit As you Save - BAS

Πώς μπορώ να γραφτώ στην πλατφόρμα επιβράβευσης;
Για την εγγραφή σας στην πλατφόρμα επιβράβευσης και για αναλυτικές πληροφορίες για τα βήματα εγγραφής και επιβράβευσης για τις σακούλες ανακύκλωσης με τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα πατήστε εδώ:  www.3v-bas.gr

Κόκκινος κάδος

Καφέ κάδος

Κάτι για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι στον Δήμο μας, είναι ότι παράγουμε με επιτυχία το δικό μας πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας VITA GREEN (πράσινα απόβλητα) και VITA GREEN PLUS (πράσινα και οργανικά απόβλητα).

Το πρόγραμμα χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) μέσω του καφέ κάδου, ξεκίνησε αρχικά από επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα νοικοκυριά της Βουλιαγμένης, της Μηλαδέζας στη Δ.Ε. Βάρης και στα Πηγαδάκια στη Δ.Ε. Βούλας, ενώ επεκτείνεται συνεχώς σε όλο τον Δήμο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Αν είστε κάτοικος των παραπάνω περιοχών και διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, εκπροσωπώντας των εαυτό σας ή όλους τους ενοίκους, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στη Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης (email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) και τηλέφωνο (213 2020002), αναφέροντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και αριθμό εξυπηρετούμενων νοικοκυριών.

Ο Δήμος διανέμει δωρεάν τον καφέ κάδο και οι κάτοικοι ή οι επιχειρήσεις του Δήμου παραλαμβάνουν έναν καφέ κάδο ανά κτίριο ή επιχείρηση.
Ο Δήμος διαθέτει δίτροχους κάδους 120lt και 240lt καθώς και τετράτροχους 660lt.

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
• Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δίνεται ένας μικρός καφέ κάδος κουζίνας στον οποίο θα συλλέγονται μόνο τα κατάλληλα, για τον καφέ κάδο, υλικά. • Στον κάδο αυτό, τα υπολείμματα φαγητού θα τοποθετούνται σε χάρτινη σακούλα μαναβικής ή τυλιγμένα μέσα σε εφημερίδες αφού τα έχουμε στραγγίσει από τα πλεονάζοντα υγρά. Σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιείται πλαστική σακούλα.
• Σε κάθε νοικοκυριό ή σε κάθε ομάδα νοικοκυριών (π.χ. πολυκατοικία) θα τοποθετηθεί εξωτερικά ένας μεγαλύτερος καφέ κάδος, όπου θα απορρίπτεται το περιεχόμενο του καφέ κάδου κουζίνας, ώστε να το παραλαμβάνει ο Δήμος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το Ενημερωτικό Έντυπο του καφέ κάδου.

Μήνυμα Δημάρχου

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Η μεθοδική δουλειά και η συνεργασία με τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να είναι σήμερα πρωτοπόρος πανελλαδικά στον τομέα της ανακύκλωσης και να εκτρέπει από την ταφή περίπου το 30% των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων που παράγονται στη πόλη, ποσοστό που μας κατατάσσει μεταξύ των πρώτων Δήμων της χώρας.

Σημαντικός συντελεστής στην επιτυχία αυτή είναι το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) που εφαρμόζεται από τα τέλη του 2019 στα Πηγαδάκια καθώς και τα προγράμματα χωριστής συλλογής των υπολειμμάτων τροφών σε καφέ κάδο που υλοποιούνται και επεκτείνονται σε Βουλιαγμένη και Μηλαδέζα. Τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν ήδη καταγραφεί, έχουν πρωταγωνιστές και ονοματεπώνυμο όλους εσάς που έχετε αγκαλιάσει το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή που εφαρμόζεται στα Πηγαδάκια, καθώς και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) σε περιοχές της Βουλιαγμένης και της Μηλαδέζας.

Η καθοριστική σας συμβολή και η πολύτιμη γνώση που αντλείται καθημερινά, συμβάλλουν καταλυτικά στην επέκταση των προγραμμάτων που αναμένονται να ξεκινήσουν σταδιακά σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας και στην επίτευξη του στόχου να ανεβάσουμε το ποσοστό εκτροπής από την ταφή πάνω από 60%. Το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή, ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να κάνουν με εύκολο τρόπο χωριστή συλλογή των απορριμμάτων τους, μέχρι το τέλος του 2022 θα επεκταθεί σε όλο τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι, το καινοτόμο πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή-Κερδίζω όσο Διαχωρίζω να επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Είμαι σίγουρος ότι με την δική σας συμμετοχή, τον δύσκολο αλλά χρήσιμο για το περιβάλλον και την πόλη μας στόχο, θα τον πετύχουμε ΜΑΖΙ.

Δείτε την επιστολή σε μορφή pdf.