inowee

Πρόγραμμα Inno Wee - from waste to efficiency - από τα απόβλητα στην αποδοτικότητα.
Χαρακτηριστικά
Το Δημαρχείο Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης". Στόχος του ερευνητικού αυτού προγράμματος είναι η δημιουργία ενεργειακών δομικών υλικών ανακυκλώνοντας απόβλητα κατεδαφίσεων (μπάζα) Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα μαζί με 9 εταίρους από 6 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβενία).
Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας είναι 91.250 ευρώ και χρηματοδοτείται 100% από το πρόγραμμα.

Interreg

Ο Δήμος μας συμμετέχει ως επικεφαλής οργανισμός (Leader) στο πρόγραμμα BAS (Benefit As you Save). Το πρόγραμμα BAS ανήκει στο χρηματοδοτικό εργαλείο Interreg.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων "ανακυκλώνω - κερδίζω". Το πρόγραμμα είναι ύψους 1.450.000 Ευρώ και συμμετέχουν οι Δήμοι Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνας, Λεμεσού, Τυράννων, Σόφιας το Τεχνικό επιμελητήριο της Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο της Οχρίδας FYROM.

Χαρακτηριστικά

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» “Benefit As you Save – BAS” στο πλαίσιο του INTERREG – BalkanMed 2014-2020μ, έγινε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, 16673, Βούλα) ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το ομώνυμο έργο το οποίο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής (leader) και έχει διάρκεια 2 έτη. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα συστήματα ανακύκλωσης απορριμμάτων σε σημαντικούς αστικούς Δήμους των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμο Βάρη Βούλας Βουλιαγμένης, ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο Δήμος Λεμεσού Κύπρου, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Τιράνων Αλβανίας, το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης και Δικτύωσης Αλβανίας και το Πανεπιστήμιο Αγίου Κλήμη Οχρίδας – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν αντιπροσωπείες όλων των εταίρων ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, κα. Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Αριστείδης Βασιλόπουλος καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετέχουν.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Μιλτιάδης Καβράκος παρουσίασε το πρόγραμμα στο κοινό. Ακολούθησαν  παρουσιάσεις καλών πρακτικών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τέλος κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης πραγματοποιήθηκε  ο βασικός σχεδιασμός υλοποίησης του έργου.

Η συνάντηση ήταν δημόσια και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους

PLURAL

Το έργο PLURAL υλοποιείται από 18 εταίρους από 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Πολωνία) και ως βασικό στόχο το σχεδιασμό και επίδειξη μιας παλέτας ευπροσάρμοστων, μεταβλητού μεγέθους και επεκτάσιμων, προκατασκευασμένων προσόψεων ελαφριάς κατασκευής, που παίρνουν υπόψη τις ανάγκες των χρηστών – ενοίκων κτιρίων (κιτ "Plug-and-Use").

Αξιολογούνται τρία διαφορετικά συστήματα προσόψεων, τα οποία συνδυάζουν συστήματα θέρμανσης-ψύξης, εξαερισμού, συλλογής θερμότητας με έξυπνα παράθυρα για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου σε λιγότερο από 60kWh/m2 ετησίως και για να διασφαλιστεί τοπική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε περισσότερα από 50kWh/m2.

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποτελεί τον πιλοτικό Δημόσιο Φορέα δεδομένου ότι στη Στέγη Υπερηλίκων Βούλας θα γίνει η εφαρμογή των καινοτόμων ενεργειακών παρεμβάσεων, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός ενεργειακής αποδοτικότητάς τους. Το έργο έχει διάρκεια από 1/10/2020 έως 30/09/2024, και συνολικό προϋπολογισμό 9.663.495,03€, εκ των οποίων η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.973.817,70€.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το:      http://plural-renovation.eu

prodesa

Πρόγραμμα PRODESA - Project Development in South Attica -
Συνολικά στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι, μεταξύ των οποίων, εφτά δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επικεφαλή οργανισμό το Δήμο Αλίμου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μελέτες ύψουςΐ 20.000 ευρώ για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 14 Σχολεία και 1 Αθλητικό Κέντρο συνολικής αξίας 2.450.000 ευρώ.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετέχει από την 1η Μαΐου 2017 στο έργο: «Ανάπτυξη Έργου στην Νότια Αττική - Project Development in South Attica (PRODESA)» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», που έχει ως στόχο την πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Συνολικά στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι, μεταξύ των οποίων, εφτά δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.058.760,00 € με διάρκεια 36 μήνες. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι 119.250,00 € και συγχρηματοδοτείται 100% από το πρόγραμμα για την υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε Δημοτικά Κτήρια και Σχολεία.

Στις 15-16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, συντονιστή του έργου, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου με τη συμμετοχή 13 εταίρων από την Ελλάδα και το Βέλγιο, μεταξύ των οποίων και των Δημάρχων Ανδρέα Κονδύλη, Μαρία Ανδρούτσου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο.
Στις 17 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλίμου ενημερωτική συνάντηση των εταίρων με θέμα: «Οικονομική αξιολόγηση των επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας» στο πλαίσιο υλοποίησης του Πακέτου Εργασίας ‘Finalisation of Design'
Το προσεχές διάστημα θα προκηρυχτούν από τους συμμετέχοντες Δήμους διαγωνισμοί για την επιλογή αναδόχων που θα διερευνήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.

https://www.prodesa.eu/