Συμβαίνουν στην πόλη μας

No events found
17.06.2020

Παρουσία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκδήλωση για την ασφάλεια στη θάλασσα Featured

Εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση Ενημέρωση Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα» πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με το Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports. 

 

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, της Υφυπουργού Παιδείας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλών προσκεκλημένων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την Safe Water Sports και στις ειδικές δράσεις που από κοινού έχουν υλοποιηθεί, όπως η λειτουργία του ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού κέντρου σε δημοτική παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τη σήμανση των παραλιών με τις ενημερωτικές πινακίδες που έχει σχεδιάσει η οργάνωση και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία του Δήμου.

Παράλληλα, ενημέρωσε το κοινό για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τις ναυαγοσωστικές υποχρεώσεις των Δήμων και φορέων διαχείρισης παράκτιων εκτάσεων που είναι πολύ κοντά στη διαδικασία έκδοσής του, και το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τον δείκτη ασφάλειας των λουόμενων και καλύπτει όλα τα κενά της προηγούμενης νομοθεσίας. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, προσέθεσε με νόημα πως απομένει η δική του απόφαση για να καλυφθεί το κόστος των 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, «κόστος πιστεύω μηδενικό αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και μία ζωή ενός συνανθρώπου μας».

Τέλος, παρουσίασε κάποιες από τις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιούνται στον Δήμο όπως είναι η κατασκευή καταδυτικού πάρκου και δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο νότιο Υμηττό με στόχο την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και να καταστεί η περιοχή μας διεθνής τουριστικός προορισμός.

Στην εκδήλωση παρέθεσε σύντομο χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ασφάλειας των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον και πως τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις, οφείλουν να σέβονται τη θάλασσα, με την Πολιτεία να είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε όσους παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία.

ekdlilisi sws 01Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports, κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων της οργάνωσης και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και Υπουργεία αλλά και στο όραμά του, να μην υπάρξει καμία άλλη ανθρώπινη απώλεια στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών σε μικρή ηλικία, με απώτερο στόχο να γίνει υποχρεωτική στα σχολεία η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό.

Αναφέρθηκε με έμφαση στο Πληροφοριακό Σύστημα που η οργάνωση έχει δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρονική αδειοδότηση και τον συστηματικό έλεγχο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό και τις παραλίες και στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων και Πνιγμών για την καταγραφή όλων των συμβάντων στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές) για πλήρη παρακολούθηση των συμβάντων στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύσταση του γραφείου «Ψηφιακής διαχείρισης ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα» στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των δράσεων ενίσχυσης της ασφάλειας στη θάλασσα, στην προμήθεια φορητών συσκευών (tablets) και του ειδικού λογισμικού για την ψηφιοποίηση των επιθεωρήσεων και των ελέγχων σε όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής και στην ψηφιακή πλατφόρμα (application/website) που έχει αναπτύξει το Safe Water Sports για τους πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας, η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία στον τομέα της ολοκληρωμένης πληροφόρησης σχετικά με υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής και που πρόσφατα έλαβε την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού.

 

ekdlilisi sws 05Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τη Safe Water Sports και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών στη θάλασσα.

 

Επίσης στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν για τις δικές τους ενέργειες ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και η Υφυπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αντώνης Κατσαρός.

  ekdlilisi sws 06

ekdlilisi sws 06ekdlilisi sws 10

ekdlilisi sws 08ekdlilisi sws 04

 

ekdlilisi sws 07  ekdlilisi sws 09

Media