Print this page

Εδαφοβελτιωτικό VITA GREEN & VITA GREEN PLUS

Στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, αποφασίστηκε η χωριστή συλλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και των πράσινων κλαδεμάτων. Η εναλλακτική διαχείριση των οργανικών αστικών στερεών αποβλήτων, αξιοποιεί την πλέον διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τεχνολογία βιομετατροπής-κομποστοποίησης και η οποία όταν ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις θα οδηγήσει στο να είναι ο Δήμος μας, Δήμος ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ZERO WASTE).

Η παραγωγή των εδαφοβελτιωτικών-λιπασμάτων είναι αποτέλεσμα καινοτομικής βιοκαταλυτικής διαδικασίας και ακολουθεί βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές βασισμένες στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα απόβλητα-Framework Directive (2008/98/ΕU).

Ήδη από το 2016 σε συνεργασία με την WATT A.E. και την παροχή τεχνογνωσίας και παρακολούθηση της παραγωγής από ομάδα ειδικών του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χασάπη, αποφασίστηκε η μετατροπή 10.000 τόνων πράσινων κλαδεμάτων σε εδαφοβελτιωτικό. Τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε πιλοτικά η διανομή του, υψηλής ποιότητας, εδαφοβελτιωτικού από το δημοτικό φυτώριο σε δημότες, επιχειρήσεις και δημοτικούς φορείς καθώς και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος και υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή και καφέ κάδων περισυλλογής οργανικών σε γειτονιές και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, ο Δήμος επέκτεινε τη συνεργασία και για τα επόμενα 3 χρόνια, με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία 10.000 τόνων το χρόνο, προερχόμενων από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι).

Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή εδαφοβελτιωτικών υψηλής ποιότητας σε μεγάλη ποσότητα, το VITA GREEN και το VITA GREEN PLUS που έχουν λάβει πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που λαμβάνει πιστοποίηση των εδαφοβελτιωτικών VITA GREEN και VITA GREEN PLUS, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού ECOLABEL.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος και ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που κατάφερε να κάνει πράξη την «κυκλική οικονομία» και να ολοκληρώσει την οικονομική βιωσιμότητα της δράσης, διαθέτοντας στην αγορά μέσω δημόσιας ανοιχτής δημοπρασίας 10.000 σακιά εδαφοβελτιωτικού, κλείνοντας τον οικονομικό κύκλο και προσθέτοντας έσοδα στον δημοτικό προϋπολογισμό.

Δείτε το πιστοποιητικό εδώ.

Χαρακτηριστικά VITA GREEN- Οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα καινοτόμας παραγωγής
- Φυσικό προϊόν βιολογικής επεξεργασίας καθαρών φυτικών υπολειμμάτων
- Αυξάνει σημαντικά τον συντελεστή εκμεταλλεύσεως των ανόργανων λιπασμάτων
- Βελτιώνει το βιολογικό περιβάλλον των φυτών προσφέροντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς εδάφους
- Πλούσιο σε οργανική ουσία με ενεργά χουμικά και φουλβικά συστατικά, 5 φορές περισσότερο από μια καλοχωνεμένη κοπριά
- Περιορίζει την κατανάλωση του νερού στο 1/3 λόγω μεγάλης υδατοϊκανότητας
- Ταξινομείται βάσει διεθνών προτύπων ως μαύρη χουμώδης τύρφη (ASTM D2607-69)
- Κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Καν. Ε.Ε. 834/2007 και 889/2008.
- Διατίθεται σε συσκευασία σάκου 50L

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
Οργανική ουσία     85%
Χουμικά συστατικά     5%
Άζωτο (Οργανικό)    1,5% min
Mικροοργανισμοί εδάφους     2.106 c.f.u/g
    (Βακτήρια, Ακτινομύκητες, Μύκητες)
Ζεόλιθο    2%

Χαρακτηριστικά VITA GREEN PLUS- Οργανικό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα καινοτόμας παραγωγής
- Φυσικό προϊόν, βιολογικής επεξεργασίας καθαρών φυτικών υπολειμμάτων και προσεκτικά επιλεγμένων οργανικών εστίασης
- Περιέχει οργανική ουσία, θρεπτικά στοιχεία και οργανικό άζωτο σε μορφές βραδείας αποδέσμευσης (slow release)
- Αυξάνει σημαντικά τον συντελεστή εκμεταλλεύσεως των ανόργανων λιπασμάτων
- Βελτιώνει το βιολογικό περιβάλλον των φυτών προσφέροντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς εδάφους και θρεπτικά στοιχεία σε οργανικές μορφές
- Πλούσιο σε ενεργά χουμικά και φουλβικά συστατικά
- Ταξινομείται βάσει διεθνών προτύπων ως εμπλουτισμένη μαύρη χουμώδης τύρφη (ASTM D2607-69)
- Κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Καν. Ε.Ε. 834/2007 και 889/2008.
- Διατίθεται σε συσκευασία σάκου 50Lt

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
Οργανική ουσία    65%
Χουμικά συστατικά    7,5%
Άζωτο (Οργανικό)    2,5% min
Mικροοργανισμοί    2.106 c.f.u/g
    (Βακτήρια, Ακτινομύκητες, Μύκητες)
Ζεόλιθο    1%

Διανομή VITA GREEN και VITA GREEN PLUS

Η διανομή του VITA GREEN και VITA GREEN PLUS γίνεται κάθε Τετάρτη 16.00-18.00 στο δημοτικό φυτώριο (Ακτής και Θέτιδος, Καβούρι). Τη δυνατότητα να προμηθευτούν το εδαφοβελτιωτικό έχουν όσοι κάτοικοι του Δήμου είναι εγγεγραμένοι και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή-Κερδίζω όσο Διαχωρίζω (Πηγαδάκια Βούλας και σύντομα Δίλοφο Βάρης) και πρόγραμμα καφέ κάδου (Μηλαδέζα Βάρης και Βουλιαγμένη).

Για απορίες ή περισσότερες πληροφορίες:
213-2020148 & 213-2020002
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. & This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.