Εδαφοβελτιωτικό VITA GREEN & VITA GREEN PLUS

Στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, αποφασίστηκε η χωριστή συλλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και των πράσινων κλαδεμάτων.Η εναλλακτική διαχείριση των οργανικών αστικών στερεών αποβλήτων, αξιοποιεί την πλέον διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τεχνολογία βιομετατροπής-κομποστοποίησης και η οποία θα οδηγήσει, όταν ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις, σε ΔΗΜΟ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ZERO WASTE).

Ήδη από το 2016 σε συνεργασία με την WATT A.E. και την παροχή τεχνογνωσίας και παρακολούθηση της παραγωγής από ομάδα ειδικών του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χασάπη, αποφασίστηκε η μετατροπή 10.000 τόνων πράσινων κλαδεμάτων σε εδαφοβελτιωτικό.Τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε πιλοτικά η διανομή του υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού από το δημοτικό φυτώριο σε δημότες, επιχειρήσεις και δημοτικούς φορείς και η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος και υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης Διαλογή στην Πηγή και καφέ κάδων περισυλλογής οργανικών σε γειτονιές και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, ο Δήμος επέκτεινε τη συνεργασία και για τα επόμενα 3 χρόνια, με στόχο τη συλλογή και επεξεργασία 10.000 τόνων το χρόνο, προερχόμενων από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι). Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας σε μεγάλη ποσότητα, μέρος του οποίου ο Δήμος διέθεσε μέσω ανοιχτής δημόσιας δημοπρασίας στην αγορά.

Το VITA GREEN, είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα προερχόμενο από την επεξεργασία των πράσινων κλαδεμάτων. Το VITA GREEN PLUS είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα καινοτόμας παραγωγής, προερχόμενο από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας, καθώς έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που λαμβάνει πιστοποίηση του εδαφοβελτιωτικού VITA GREEN και VITA GREEN PLUS από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού ECOLABEL.

Δείτε το πιστοποιητικό εδώ.

Χαρακτηριστικά VITA GREEN και VITA GREEN PLUS


Φυσικό προϊόν, βιολογικής επεξεργασίας καθαρών φυτικών υπολειμμάτων.
Περιέχει Οργανική ουσία, θρεπτικά στοιχεία σε μορφές βραδείας αποδέσμευσης (slow release).
Αυξάνει σημαντικά τον συντελεστή εκμεταλλεύσεως των ανόργανων λιπασμάτων Βελτιώνει το βιολογικό περιβάλλον των φυτών προσφέροντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς εδάφους. Εδαφοβελτιωτικό συμβατό με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πλούσιο σε ενεργά χουμικά και φουλβικά συστατικά.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
- Οργανική ουσία 85%
- Χουμικά συστατικά 4,5%
- Άζωτο (Οργανικό) 2,8%
- Mικροοργανισμοί 2.10 6 c.f.u (Βακτήρια, Ακτινομύκητες, Μύκητες)

Ταξινομείται βάσει ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ και των Φυσικοχημικών του Χαρακτηριστικών ως MAΥΡΗ ΧΟΥΜΩΔΗΣ ΤΥΡΦΗ (ASTM D2607-69)BLACK HUMUS PEAT ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ( Καν. Ε.Ε. 889/08)

Διανομή VITA GREEN και VITA GREEN PLUS
Η διανομή του VITA GREEN και VITA GREEN PLUS γίνεται κάθε Τετάρτη 16.00-18.00 στο δημοτικό φυτώριο (Ακτής και Θέτιδος, Καβούρι).
Τη δυνατότητα να προμηθευτούν το εδαφοβελτιωτικό έχουν όσοι κάτοικοι του Δήμου είναι εγγεγραμένοι και συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης: - πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή-Κερδίζω όσο Διαχωρίζω (Πηγαδάκια Βούλας και σύντομα Δίλοφο Βάρης) και - πρόγραμμα καφέ κάδου (Μηλαδέζα Βάρης και Βουλιαγμένη).

Για απορίες ή περισσότερες πληροφορίες:
213-2020148 & 213-2020002
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. & This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.