Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer, που έχει καθιερωθεί διεθνώς στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποιεί Δράση στα ΚΑΠΗ με θέμα:

«Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου - Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη της άνοιας»

 

Σας περιμένουμε στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιήσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 από τις 16.00 έως τις 19.00 στο Κέντρο Υγείας Βάρης (οδός Τριπτολέμου & Κ. Μουτούση στη Βάρη).

Η πρώτη φάση ενός πολύ σημαντικού, ιστορικής σημασίας γεγονότος, όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, την παραχώρηση των περίπου 540 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου στο Δήμο από την ΕΤΑΔ, ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, χθες (26 Σεπτεμβρίου) με την υπερψήφιση των όρων της με την ευρεία πλειοψηφία 25 θετικών ψήφων επί 28 παρόντων.

 

Οι θέσεις του Δήμου:

Ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες των τελευταίων 20 μηνών που οδήγησαν στην παραχώρηση, ξεκινώντας από τη διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δεκέμβριο του 2014. Εκεί παρουσιάστηκε αναλυτική πρόταση αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της πόλης η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που κατέληξαν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2016 και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου, της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση, τόνισε ο Δήμαρχος, θα είχε ολοκληρωθεί τότε, αλλά στη διαδικασία μπήκαν με απόφαση της κυβέρνησης και οι δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου τους οποίους βοηθήσαμε, ως οφείλαμε, δίνοντας όλο το πλαίσιο των τεχνικών και νομικών διαδικασιών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν, τους όρους της παραχώρησης (βλ. συνημμένο) ενώ παράλληλα αποκάλυψε τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Οι προτεινόμενες χρήσεις, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κωνσταντέλλος, θα έχουν ήπιο χαρακτήρα, θα επικεντρωθούν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, φιλικές στο περιβάλλον και θα πλαισιωθούν από μικρές επιχειρήσεις εστίασης και δραστηριότητες υποστήριξης των λουτρικών εγκαταστάσεων. Όπως προβλέπεται από τα οριζόμενα στο καταστατικό της ΕΤΑΔ, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιών θα κατανέμονται με ποσοστό 80% υπέρ του Δήμου και 20% υπέρ της ΕΤΑΔ, ενώ από τα έσοδα αυτά ο Δήμος δεν προσδοκά, όπως ανέφερε, να βγάλει κέρδη αλλά έχει στόχο αποκλειστικά την ήπια ανάπτυξη των παραλιών για την ανάδειξη τους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Περιφέρεια Αττικής:

Η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφερειάρχη, κα. Ρένα Δούρου. Η παρουσία της Περιφέρειας κρίθηκε απαραίτητη από τον Δήμαρχο αφού η συμβολή της στις διαδικασίες και στην επίτευξη της παραχώρησης ήταν καταλυτικές. Ο κ. Φιλίππου, στην τοποθέτηση του, ανέφερε πως η παραχώρηση των παραλιών στους δήμους είναι μεγάλη κατάκτηση, συγχρόνως όμως είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αφού όλα τα μάτια είναι σήμερα στραμμένα επάνω στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι οι δήμοι δικαίως διεκδικούσαν τις παραλίες τόσα χρόνια και ότι μπορούν να τις αξιοποιήσουν και να τις αποδώσουν στον λαό της Αττικής. Ο κ. Φιλίππου έκλεισε την τοποθέτηση του δίνοντας συγχαρητήρια στο Δήμαρχο για τη μεγάλη επιτυχία ενώ δήλωσε πως η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό του Δήμου προκειμένου να πετύχει το στοίχημα της αξιοποίησης της παραλίας.

 

Οι θέσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας:

Σπύρος Πανάς:

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Πανάς, μεταξύ άλλον, ζήτησε να ψηφιστεί ομόφωνα αυτό το πολύ σοβαρό (όπως το χαρακτήρισε) θέμα. Ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τις προσπάθειες του και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Συνεχάρη τον Δήμαρχο για την επιτυχία και ζήτησε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να παραχωρηθούν στο Δήμο και οι υπόλοιπες εκτάσεις του παραλιακού μετώπου όπως είναι η Α’ Πλαζ Βούλας, το VarkizaResort και η Πλαζ Βουλιαγμένης.

Δημήτρης Δαβάκης:

«Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αυτά που μας «χάρισε» η κυβέρνηση», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξη του για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος στο ελάχιστο τίμημα που προβλέπουν οι όροι της παραχώρησης.

Θάνος Ματόπουλος:

«Δεν νοείται άλλο κάγκελο», τόνισε ο Θάνος Ματόπουλος, και συνέχισε λέγοντας πως βασική προϋπόθεση όλων των σχεδιασμών είναι η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών. Επίσης ο κ. Ματόπουλος ανέφερε πως είναι σημαντικό να γίνεις ενιαίος σχεδιασμός όλου του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Αθήνας, για να μην έχουμε επαναλαμβανόμενες χρήσεις.

Δημοσθένης Δόγκας:

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Βούλησης» αναφέρθηκε επίσης στον ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια, τουλάχιστον στις σημαντικές και μεγάλες χρήσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους οι δήμοι.

Κώστας Πασακυριάκος:

Τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις παραλίες όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου χωρίς κόστος ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Πασακυριάκος, ενώ αναρωτήθηκε αν θα μπορέσει ο Δήμος να κάνει τις απαιτούμενες προσλήψεις για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

 

Μετά από τις τοποθετήσεις πολλών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Σπύρο Πανά καθώς και του κ. Δαβάκη. Ο Θάνος Ματόπουλος ψήφισε παρών, ο Δημοσθένης Δόγκας λευκό και ο Κώστας Πασακυριάκος όχι.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, εντός των επόμενων τριών μηνών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το «MasterPlan» για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο θα υποβληθεί στην ΕΤΑΔ προς έγκριση. Τέλος, κάλεσε το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της παραλίας της πόλης.

 

Σήμερα, με την παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης του μεγαλύτερου μέρους του παραλιακού μετώπου από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο, ικανοποιήθηκε ένα αίτημα 40 ετών των κατοίκων και των διοικήσεων της περιοχής. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απέκτησε επιτέλους τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του παραλιακού του μετώπου.

 

Στη συνάντησή μας σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ι.  Μπαλαφα και τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα και της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης των ακτών μας από το Κράτος στους Δήμους μας.  

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ), διοργανώνει μια μοναδική συναυλία με τον Μανώλη Κονταρό στην παραλία της Βάρκιζας, αποχαιρετώντας με τον τρόπο αυτόν το φετινό καλοκαίρι. ταξιδεύοντας μουσικά στην Κρήτη. 

 

Το πολιτιστικό πρόγραμμα «ΒΟΥΛΑ-ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ» υλοποίησε το 1ο Γυμνάσιο Βούλας στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, “χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δύο Ηπείρους”, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης με το ομογενειακό κολέγιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας.

 

 


Επείγουσαεγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  με το οποίο ενημερώνει τους εργοδότες για τα κρούσματα ελονοσίας, ενώ τους καλεί να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ελονοσία είναι οι αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες και γενικά εργαζόμενοι οι οποίοι είναι συνήθως έξω όλη τη νύχτα, όπως είναι οι φύλακες.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό με τίτλο, «Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας», που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, ενώ παράλληλα να ενημερωθούν μέσα από ομιλίες, αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό για το δράμα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Σμύρνη Αγαπημένη Πόλη – Πόλη Μαρτυρική». Η Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή. Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, σε επιμέλεια, του Στέφανου Χατζηστεφάνου. Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συνεχάρη τον κ. Χατζηστεφάνου για την εντυπωσιακή έκθεση και για το γεγονός, ότι μέσα απ’ αυτήν, είχαν την ευκαιρία όλοι να δουν μοναδικές εικόνες της μαρτυρικής Σμύρνης.

Στη συνέχεια, στην Πλατεία Ιμίων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Ημέρα Μνήμης – Αφιέρωμα στις Αλησμόνητες Πατρίδες». Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση του ιατρού Στέργιου Αράπογλου, ο οποίος διένυσε οδοιπορώντας το δρόμο της προσφυγιάς των παππούδων του την απόσταση των 573 χιλιομέτρων, από τη «βρύση του Γκιόκα», του Μεγάλου Ζαλουφίου που βρίσκεται στην Τουρκία, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας χώμα και νερό για να φυτέψει με αυτά, δύο ελιές στη μνήμη τους στην κεντρική πλατεία του χωρίου. (http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=529642&catID=3). Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο από την εθελοντική θεατρική ομάδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με θέμα, «Στη νέα πατρίδα…», σε κείμενα και σκηνοθεσία Μενέλαου Ντάφλου και έρευνα από τον Μενέλαο Ντάφλο και Στέφανο Χατζηστεφάνου. Στη συνέχεια ο Ιστορικός, Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και εκπρόσωπος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, κ. Σταύρος Ανεστίδης μίλησε για την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, τα επιτεύγματα και τις αντινομίες αυτής της τραυματικής διαδικασίας.

Την ομιλία του κ. Ανεστίδη ακολούθησε προβολή από το ιστορικό- οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφήγηση καταγεγραμμένων μαρτυριών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων από το Γρηγόρη Βαλτινό και την Νατάσα Κουρεντζή, με μουσική επένδυση καθώς και συναυλία από το συγκρότημα «Smyrna» με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη έως την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους τμήματα ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη» και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=aA5S1r74CxY


Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον κατάμεστο χώρο της πλατείας, παρουσία πολλών δημάρχων, εκπροσώπων κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και των σωμάτων ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τίτλο «Άσε με πάλι να σου πω»,ο οποίος με το συγκρότημά του, παρουσίασε τραγούδια από τον ιστορικό δίσκο «Μικρά Ασία» που κυκλοφόρησε το 1972 καθώς και μέρος του προγράμματος της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του, με σταθμούς τα ωραιότερα τραγούδια από τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Μαζί του επί σκηνής είναι η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της, η οποία ταξιδεύει με τον Γιώργο Νταλάρα σ’ όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου, μαζί με μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.

Προηγήθηκε της συναυλίας βράβευση, από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, του ΣΑΑΚ Βούλας, ο οποίος εκπροσωπεί τις 44 προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στη Βούλα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα μέλη του ΣΑΑΚ, σε γενική συνέλευση τους, με ομόφωνη απόφαση, δώρισαν στο Δήμο έκταση 8,5 στρεμμάτων αξίας περίπου 9 εκ. Ευρώ για να δημιουργηθεί εκεί μεγάλη σχολική μονάδα με το όνομα «Μικρή Ασία». Για την προσφορά αυτή ο κ. Κωνσταντέλλος τίμησε τα μέλη του συνδέσμου, με μια πλακέτα που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του. Ο Πρόεδρος του ΣΑΑΚ, και Αντιδήμαρχος, Δήμος Βαμβασάκης πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμή που έκανε στις οικογένειες που εκπροσωπεί, αναφέροντας μάλιστα, ότι αισθάνεται συγκίνηση, αφού εκπροσωπεί πλέον τέσσερις γενιές Μικρασιατών, που έζησαν και ζουν στη Βούλα και νιώθει την υποχρέωση, να συνεχίσει την παράδοση προσφοράς και δημιουργίας που ξεκίνησαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης.

Video συναυλίας: https://www.youtube.com/watch?v=EXYq10MAp3s


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν της Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου και την κατάθεση στεφάνου στο «Μνημείο της Ιωνίας». Ο Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε στην Μικρασιατική του καταγωγή και έδειξε στους παρευρισκόμενους μοναδικά κειμήλια, φωτογραφίες και βιβλία από την προσωπική του συλλογή. Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην πετυχημένη διοργάνωση του τριημέρου και δήλωσε πως οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής θα καθιερωθούν στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9fyh4aBwQFc

Στα πλαίσια της συνεχούς φροντίδας της υγείας των μελών των ΚΑΠΗ με σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, σας ενημερώνουμε ότι για το μήνα Σεπτέμβριο το πρόγραμμα Εθελοντών Γιατρών στα ΚΑΠΗ θα είναι το εξής :

Σελίδα 1 από 44