26.05.2022

Οι προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις επιβλήθηκαν από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη μισθώτρια εταιρεία του Κάμπινγκ Βούλας για παράνομες κοπές δέντρων   Featured

Μετά από έκτακτες αυτοψίες που διενεργήθηκαν χθες και σήμερα από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο χώρο του Κάμπινγκ Βούλας όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής, διαπιστώθηκε η παράνομη υλοτόμηση (κοπή) 13 δέντρων, (6 φοινικοειδή, 6 πεύκα μεσαίας ανάπτυξης και 1 αγνώστου είδους).

Διαπιστώθηκε επίσης πως συνολικά 8 δέντρα, 4 από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα παρανόμως κομμένα και 4 επιπλέον που εξακολουθούν να υφίστανται, δεν είχαν αποτυπωθεί στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που υπέβαλε η εταιρεία στην ΥΔΟΜ από το 2021 για την έκδοση της σχετικής αδείας οικοδομικών εργασιών.

Οι αυτοψίες ζητήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή μετά από καταγγελίες περιοίκων αλλά και δύο παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με δεδομένα τα ευρήματα της αυτοψίας, επιβλήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις και συγκεκριμένα:

- Συνολικά  πρόστιμο 3.500 € για κάθε δέντρο (1.000 € έχουν ήδη επιβληθεί από την ΥΔΟΜ και 2.500 € προβλέπεται να επιβληθούν άμεσα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος βάσει του κανονισμού πρασίνου του Δήμου, μετά την κλήση ιδιοκτητών σε ακρόαση). Το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων προστίμων ανέρχεται στα  45.500 ευρώ, δηλαδή 3.500 x 13 δέντρα.

- Επιβλήθηκε διακοπή οικοδομικών εργασιών, λόγω κατάθεσης εσφαλμένους τοπογραφικού.

- Επιπλέον, ζητήθηκε η άμεση αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας με την αποτύπωση των 4 επιπλέον δένδρων, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα προκειμένου να γίνει η άρση της αναστολής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων: «Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στηρίζει έμπρακτα τις ήπιες επενδύσεις στην πόλη, όσο αυτές γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επιδεικνύουμε όμως μηδενική ανοχή σε αυθαίρετες ενέργειες που ζημιώνουν το πράσινο ισοζύγιο της πόλης και επιβάλουμε το μέγιστο των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όσους δεν σέβονται τη φυσιογνωμία της πόλης. Παρά το γεγονός άτι η εγκεκριμένη από τον Δημοτικό Συμβούλιο μας, της ΥΔΟΜ του Δήμου μας, την ΕΤΑΔ και την Ε.Ε της Διεύθυνσης Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μελέτη διαμόρφωσης του χώρου του πρώην Κάμπινγκ Βούλας, περιέχει αύξηση του πρασίνου κατά 150% του σήμερα υφιστάμενου, δεν μπορεί να ανεχθεί καμία απόκλιση από τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες οι οποίες προφανώς για αγνώστους σε εμάς λόγους στην συγκεκριμένη περίπτωση παρακάμφθηκαν. Θα παρακολουθούμε το συγκεκριμένο έργο εκ του σύνεγγυς όπως πράττουμε και για όλα τα ιδιωτικά αλλά και δημόσια και δημοτικά έργα που εκτελούνται σε δημόσια δημοτική ή ιδιωτική έκταση εντός των διοικητικών ορίων της πόλης μας».